Ben Duwêl

Grondlegger Hein Duwêl ging als marskramer op pad

Het is inmiddels al 108 jaar geleden dat Hein Duwêl ( 1869-1954 ) met zijn zaak in de Anthoniusstraat van start ging. Met noeste arbeid bij boeren hadden Hein en zijn vrouw een kapitaal van 250 gulden gespaard. In de winkel verkocht hij o.a. galanteriën, huishoudelijke artikelen, timmer- en landbouwgereedschappen, vloerzeilen, karpetten, verf, behang en touwwerk. Om de omzet te vergroten ging hij als marskramer met de paardenkar op pad. Aanvankelijk deed hij dat zelfs met een hondenkar maar in 1938 beschikte de firma over twee bestelauto’s.

Omdat er steeds meer klanten naar de zaak kwamen en er minder uitgevent hoefde te worden, werd er eerst één bestelauto verkocht en stopte het uitventen eind jaren zeventig. Van een klein warenhuisje, waarin o.a. huishoudelijke artikelen, speelgoed, verf, behang, ijzerwaren en landbouwartikelen verkocht werden, is de zaak inmiddels in 2011 een flinke doe-het-zelf bouwmarkt geworden en staat met Edwin (40) en Mark (37) Duwêl de vierde generatie aan het roer. De familie Duwêl komt oorspronkelijk uit het Oosten van Duitsland.’ Volgens geschiedvorser Jan Tamboer is de oorspronkelijke naam Dudel: ‘Die naam kwam ik tegen in het kerkarchief omdat een zekere Heinrich Dudel met een Tamboer trouwde.’ Omdat Duwel beter overkwam dan Dudel is de naam verzachtend veranderd: ‘Het dakje heeft de familie er zelf bij bedacht omdat de klemtoon in de naam steeds verkeerd gebruikt werd.’  

Hein Duwêl had zeven kinderen waarvan er twee in de zaak gingen werken. Dat waren Nard ( 1903-1976 ), die op zijn beurt 9 kinderen kreeg, en Piet ( 1915-1980 ) die er 12 kreeg.
Ben Duwêl, nakomeling van Piet, maakt daar een grapje van: ‘Mijn vader kocht alles in per dozijn. Dus heeft hij ook maar voor een dozijn nakomelingen gezorgd’ Van die 21 kinderen waren het tenslotte Peter (64), een zoon van Nard, en Ben (69) een zoon van Piet die de zaak grootgebracht hebben. ‘Bijna alle kinderen hebben het in de zaak mogen uitproberen maar hebben een ander beroep gekozen. Wij hebben altijd goed kunnen samen werken omdat wij onze taken goed verdeeld hadden.’ Ben haalde diploma’s voor huishoudelijke goederen en speelgoed, Peter de vakpapieren voor  ijzerwaren, verf, behang en gereedschap. In 1970 namen zij de firma over van Nard en Piet.

Ben trouwde met Greet Turnhout uit De Zilk: ‘Ik had een scooter en reed dan naar hotel Flora in Hillegom om daar te kunnen dansen. Er werden ook danslessen gegeven door Evert Casteleijn uit Leiden. Ik heb Greet  in 1962 op een Paasbal ontmoet.’ Zij kregen geen kinderen. Edwin e2011 linv ms winkelduwel mon Mark, de vierde generatie die nu de leiding heeft, zijn zoons van Peter Duwêl, die met Elly Steenvoorden uit Noordwijk trouwde. Omdat de zaak in de Anthoniusstraat veel te klein geworden was, werd er naar uitbreiding gezocht. In de Antoniusstraat  werden later nog wel landbouwartikelen, gereedschappen, tuinmeubelen en ijzerwaren verkocht.
De uitbreiding werd in 1978 gevonden met een nieuwe zaak van 350m2 in de Venneperhof. ‘Wij werden toen benaderd door Jaap Blokker die onlangs is overleden en zijn onder de namen Duwêl en Blokker huishoudelijke artikelen gaan verkopen. Negentig vierkante meter werd gereserveerd voor de verkoop van speelgoed. Jaap Blokker wilde ook speelgoed gaan verkopen en kwam regelmatig om advies vragen. Met Blokker hebben wij 8 jaar gefranchised, maar Blokker opende in 1986 een eigen zaak. In 1989 lieten Ben en Peter een flinke bouwmarkt bouwen aan de Hoofdweg op de plek waar de Openbare Lagere School stond, en traden zij toe tot de franchiseformule ‘De Vakman’. Inmiddels is die naam overgegaan in FIXET en heet de zaak sindsdien Fixet Duwêl. ‘Wij hebben toen wel onze nek uitgestoken.’

Ben, die zich terugtrok op 55-jarige leeftijd, maakt nu deel uit van de Dorpsraad. ‘Je moest in de zaak voortdurend je voelsprieten goed uitsteken maar helemaal weten

waar veel vraag naar kwam wist je nooit. Zo hadden wij altijd zo’n 100 sneeuwschuivers op voorraad, maar was de vraag vorig jaar zo groot dat de klanten op een bestellijst moesten en wij er ruim 600 verkocht hebben.’ Fixet Duwêl is de enige zaak in het dorp die de vlag van Nieuw Vennep verkoopt. 

 

 Auteur: Franciscus van Tol
(16-10-2011)