Ibrahim Sellak

Zelfvertrouwen geven met lessen kickboksen20180417 linv sellak (2)

We houden onze jassen aan bij de ontmoeting in de sportschool van Ibrahim Sellak (1986, Nieuw-Vennep). Het is nogal koud in het voormalige pand van kantfabriek Dentex aan de Vennepse Bergmastraat. Geen wonder, de bovenramen staan wijd open. “Frisse lucht”, verklaart de kickbokser. Hard nodig omdat in de dojo stevig wordt getraind. De MMA-vechter richt zich na een succesvolle professionele carrière tegenwoordig voornamelijk op lesgeven. Zijn passie: jongeren die op een of andere manier ontsporen, zelfvertrouwen geven. Dat kan hen op de goede weg helpen, is zijn ervaring. En verder is Sellak al meer dan tien jaar ijsventer. “Eigenlijk nog ’t allerleukste om te doen.” 

Hoe veelzijdig kan iemand zijn? Als we kijken naar de levensloop van Ibrahim Sellak noteren we een indrukwekkende lijst van activiteiten op het sociaal economische vlak. Het gaat van een baantje als krantenbezorger, de opleiding motorvoertuigentechniek en werken als afwasser in restaurant De Oude Molen en komt uit bij de Vennepse Sport Academy Sellak. Met ingang van januari 2017 uitgebreid met een filiaal in Noordwijk. En alsof het niet op kan, is hij sinds een half jaar ook eigenaar van cafetaria Peppino in voormalig Plein 7.

20180417 linv sellak (1)De naam Peppino doet een belletje rinkelen. “Klopt”, reageert Sellak. “Het is de naam op de ijskar. Mijn bedoeling is in het cafetaria van de zomer ook ijs te gaan verkopen. Een gat in de markt, volgens mij.” Het brengt ons bij de Italiaanse buurman van wie hij het ijsscheppen leert. Vincenzo Longo vertrouwt de 16-jarige Ibrahim een Peppino ijskar toe om bij het gemaal van De Kaag het Italiaanse ijs te gaan verkopen. Aan het einde van die zomerse dag zijn de bakken zo goed als leeg en het geldkistje behoorlijk gevuld. “Ik had een mooie omzet gedraaid, kreeg een complimentje en een aardig zakcentje.” Het is het begin van een lucratieve seizoengebonden activiteit.  

Als Longo in 2007 overlijdt, krijgt Sellak de gelegenheid de onderneming over te nemen, twee ijskarren inclusief de vaste staanplaatsen. Hij geniet nog steeds van dit zomerbaantje. “Je ontmoet allerlei soorten mensen, maakt een praatje erbij. Maar het is ook wel zwaar. De hele dag staan en dat scheppen in het harde ijs.” Hij beseft het de komende periode wellicht wat rustiger aan te moeten doen, vanwege de huidige bezigheden met zijn sportacademie.

Respect

In het gesprek met de kickbokser over zijn werkzaamheden komt de term respect geregeld voorbij. Respect is er vooral voor zijn vader die als 19-jarige gastarbeider uit Marokko een nieuw leven begint in Nederland en met hard werken een bestaan weet op te bouwen. Samen met zijn vrouw sticht hij een gezin, eerst in Haarlem, later in Nieuw-Vennep, waar ze nu al zo’n veertig jaar wonen. Ibrahim is de jongste van vier kinderen. Hij heeft een broer en twee zusjes. Allemaal hebben ze het ouderlijk huis aan de Oostmoor inmiddels verlaten en zijn hun eigen weg gegaan.    

Respect. Ook wanneer hij vertelt over de vechtsport. Respect voor de tegenstander leert hij al jong, bij de judolessen. Hij zit op de basisschool als hij daarmee begint. “Een mooie sport, maar op gegeven moment wilde ik meer. Judo is voornamelijk vastpakken, gooien. Soms ook iemand uitschakelen, maar vooral jezelf verdedigen. Ik wilde actie, slaan en schoppen en zo kwam ik bij karate.”  

De volgende stap is kickboksen, gevolgd door MMA, wat staat voor Mixed Martial Arts, gemengde vechtsporten. Een combinatie van staand en grond gevecht, waarbij diverse technieken geoorloofd zijn, stoot/trap, elleboog/knie en klem/wurg. Sellak vat het samen als ‘stoerder, harder, kortom meer uitdaging.’ (Het kost even moeite onze vriendelijke gastheer van vandaag in die situatie te plaatsen.)

De Venneper ontwikkelt zich als een talentvol MMA-vechter, haalt in 2012 de Nederlandse titel in de gewichtsklasse 75 kg en drie jaar later de Europese titel, gewichtsklasse tot 80 kg. 

 Lesgeven

Al eerder, in 2009, begint hij met lesgeven. Dat gebeurt in een tot sportschool verbouwde loods aan de Luzernestraat. Kleinschalig, in de vorm van een stichting. Hij heeft er vooral plezier in jonge mensen te begeleiden, die op een of andere manier in de problemen zijn geraakt. “Hoefde ik geen reclame voor te maken, ging van mond tot mond.” Als voorbeeld vertelt hij van ouders die hem 20180417 linv sellak (3)benaderen omdat het op school niet goed gaat met hun zoon, spijbelen, verkeerde vrienden. “Dan zeg ik, stuur hem maar langs. Soms kan een gesprek alleen al helpen. Kijk eens, als kickbokser heb je van zo’n kid meteen al respect. Meer dan een leraar of een politieman.”

Zonder arrogant te willen zijn, noemt Sellak voorbeelden van jongeren die hij op het goede pad weet te helpen. Met trainingen zelfvertrouwen geven, waardoor ze bewuster in het leven staan. Hij wijst erop dat in de beoefening van vechtsport niet alleen conditie en kracht worden ontwikkeld, maar vooral ook zelfbeheersing en discipline. “Over iemand uitschakelen gesproken, hoe ga je met je emotie om. Instinct is actie en actie is reactie. En dan komt het dus aan op zelfbeheersing.”  

Sport Academy

20180417 linv sellak (4)Vijf jaar later volgt de vestiging van de professionele Sport Academy, in een ruimte aan de Bergmastraat. Op de pui een opvallend billboard van de gelauwerde Vennepse vechtsporter. Hier wordt tot zwetens toe gewerkt, met lessen kickboksen, total body workout, bokszak- en MMA-training. Sellak heeft daarbij assistentie van Sarah Göbel, Omaira Nijs en Zouhair Harmouch. Overigens staan hier niet alleen jongeren tegen een bokszak aan te stoten of in de ring het gelijk te halen, vechtsport is voor iedereen die aan conditie wil doen, man, vrouw, jong en oud. Aldus Sellak. Een proefles bijwonen kan altijd.

Hij neemt in 2015 een belangrijke beslissing en stopt voorlopig als MMA-vechter. Om in de prof klasse te kunnen blijven scoren, conditioneel en mentaal op niveau te blijven, betekent veel en intensief trainen. “Dat gaat ten koste van lesgeven. En met de lessen verdien ik nu mijn brood. Dat is de keuze die ik heb gemaakt en het bevalt prima.” 

Meer info: www.sportacademysellak.nl

Auteur: Geertje Bos
Foto's: Geertje Bos
April 2018.