John Stassen

 “Als Willem-Alexander koning wordt, blijft Beatrix onze naam”

 Onze vraag of een dorp überhaupt een jaarlijkse feestweek nodig heeft zet Beatrix Oranjeverenigingvoorzitter John Stassen meteen op scherp: “Nou,2011 linv ul jstassen mo ik denk dat je de vraag moet omdraaien: wat mist een dorp als het geen feestweek heeft? Zo’n evenement ontstaat vanuit traditie maar of je het nodig hebt is niet aan de orde. Maar op het moment dat een dorp er wél een heeft betekent dit dat de saamhorigheid erg groot is.”

 Stassen (56) 2011 linv ul ov ring steken mois trouwens blij dat ‘zijn’ Nieuw-Vennep al decennia lang zo’n feestweek heeft: “Wij zijn daarin uniek maar ook Abbenes, Lisserbroek en Vijfhuizen zijn er actief mee. Het vergroot de onderlinge verbondenheid in een dorp. Vergeet niet dat onze Oranjevereniging al in 1938 is ontstaan bij de geboorte van prinses Beatrix dus wij hebben zondermeer recht van spreken om te claimen dat wij de meest unieke en oudste feestweek van Haarlemmermeer hebben. Rijsenhout had er ook eentje maar daar is de oranjevereniging vorig jaar opgeheven. Wij hebben toen nog gepoogd om dat dorp bij onze activiteiten te betrekken maar daar is nooit interesse voor getoond helaas.”

Pluim vrijwilligers

Sinds 2005 is Stassen als voorzitter bij Oranjevereniging Beatrix: “Ik ben geboren in het Limburgse Susteren dus ik weet best wat carnaval vieren is maar zo’n feestweek is toch even anders. Omdat mijn vader bij de douane in de Amsterdamse haven ging werken verhuisden wij in 1957 naar de hoofdstad en in 1980 kocht ik voor mijn gezin ons eerste huis in Nieuw-Vennep. Wat ik met dit dorp heb? Nou, ik ontmoet er veel bekenden, alles ligt op loop- of fietsafstand van elkaar, het is er overzichtelijk, aardig centrum met winkels en horecazaken, kortom: ik voel mij hier best thuis. Ik heb hier al dertig jaar een woonrelatie, mijn kinderen zijn hier opgegroeid en ik werk als vennoot/belastingconsulent bij Siekman & Stassen in Hoofddorp. Na mijn studie economie werd ik adjunct-belasting inspecteur in Amstelveen, daarna Zaandam, Haarlem en Diemen waarna ik drie jaar bij het Ministerie van Financiën heb gewerkt. Uiteindelijk startte ik met advocaat Siekman ons bedrijf. Inmiddels blijkt dat de balans tussen advocatuur en fiscale zaken uitstekend werkt.”

Als zelfstandig ondernemer heeft de energieke voorzitter toch tijd gevonden om diverse vrijwilligerswerkzaamheden te doen in het verenigingsleven en is hij blij met het bestuur van zijn Oranjevereniging waarmee hij intensief samenwerkt. Plus zijn waardering voor het grote aantal vrijwilligers: “Geloof me, als dié er niet zijn, dan zijn wij niets,” aldus Stassen.  

Dieplader

“Weet je, als ik per dag honderd zakelijke dingen moet regelen dan kunnen die tien van de Oranjevereniging er ook nog wel bij,” zegt Stassen, die de spreuk huldigt: It gets a busy man to get things done.
Het verschil tussen Hoofddorp (75.000 inwoners) en Nieuw-Vennep (32.000) is volgens Stassen het gebrek aan cohesie: “Oh ja, beslist. Daarom is de oranjevereniging daar ook ter ziele gegaan. De binding tussen inwoners onderling, ondanks de enorme groei van Getsewoud, is bij ons sterker dan in Hoofddorp. Maar ook op sponsors

en ondernemers die ons steunen kunnen wij nog steeds een beroep doen. Voor een crosswedstrijd heb je voor de aanleg van het terrein diepladers en tractoren nodig om het parcours aan te leggen. Wij hebben nog de MeerBoeren waar Ben Ham en Piet Verkuyl, beiden bestuursleden, erg actief in zijn en die ons helpen. Ook het plaatsen van dranghekken zou je best met handenwerk kunnen doen maar het is wel makkelijk als je zo’n dieplader hebt. Maar ook de firma Loon op Zand is zo’n geweldige sponsor. En ook het samenstellen van ons programmaboekje is een enorme klus. Birgit Cramer heeft daar als medebestuurslid al diverse jaren bijna een dagtaak aan. Het is trouwens leuk dat wij ook veel belangstelling van de Getsewoud bewoners hebben. Zo zie je dat het niet alleen het oude centrum is dat zo’n feestweek leuk vindt,” concludeert Stassen.

Toekomst

Onze opmerking dat er elk jaar wel heel veel van hetzelfde wordt georganiseerd, weerlegt voorzitter Stassen subiet: “Nee hoor. Absoluut onjuist. Denk aan het nieuwe spel ‘Ik hou van Nieuw-Vennep’, dat afgelopen jaar werd geïntroduceerd. De huldiging als ‘Koningin van Nieuw-Vennep’ bestaat pas 5 jaar. De ‘Pimp your bike’ dag bestaat drie jaar. De borrel op het terras van De Bolle Olifant voor bewoners van De Westerkim, bestaat pas twee jaar. Maar je ontkomt er niet aan om leuke onderdelen van het programma elk jaar te herhalen, zoals de kermis en de Koninginnedag rommelmarkt. Maar er komen ook elk jaar weer veel nieuwe mensen kijken dus het blijft gewoon interessant. Ook Koninginnedag, 4 mei herdenking en 5 mei viering zijn onderdelen van de activiteiten van onze vereniging inclusief de gezellige  Avond4Daagse.”
Stassen is blij met de 1100 leden van de vereniging ad 10 euro per jaar, die de basis inkomsten vormen. Daarnaast is er de opbrengst van het programmaboekje, subsidie van de kermisexploitanten, het coöperatiefonds van de Rabobank en een subsidie van de gemeente Haarlemmermeer voor het organiseren van kinderactiviteiten.
Wat de voorzitter betreft blijft hij nog enkele jaren actief binnen het bestuur: “De toekomst voor onze vereniging zie ik uiterst positief en als Willem-Alexander koning wordt blijven wij gewoon de naam Beatrix handhaven want wij zijn hier echt een begrip.” 

 Auteur: Jan van Grondelle
(23-08-2011)