Freddy Scheffer

 “De roemruchte oudejaarsavond heeft plaatsgemaakt voor plezier”

 De in Twente geboren en getogen horecaman Freddy Scheffer woont en werkt inmiddels al weer 16 jaar in Nieuw-Vennep.2011 linv ul ev freddyscheffer“Ik voel mij hier als een vis in het water met een gezellige vrienden- en klantenkring en op gezette tijden spraakmakende evenementen in het kader van mijn bedrijf De Bolle Olifant. Wat ik met Oud en Nieuw heb? Nou, gewoon van het ene jaar het andere jaar instappen,” aldus de nuchtere en een van de bekendste inwoners van het dorp.

Nieuw-Vennep kende in het verleden een roemruchte oudejaarsavond. Zeker nog toen de oude brug over de Hoofdvaart er nog lag en talloze jongeren in de jaren zestig, zeventig en begin tachtig tegen twaalf uur ’s nachts richting het centrum gingen om daar op uiterst uitbundige wijze het nieuwe jaar in te luiden.

Dat ging niet alleen gepaard met vuurwerk en flessen bier maar door de jaren heen werd die viering massaler en ook gevaarlijker omdat de jongelui er meer op uit waren om met de politie op de vuist te gaan dan op een feestelijke viering het nieuwe jaar in te luiden. De ME had het op zo’n avond in Haarlemmermeer in Nieuw-Vennep dan ook erg druk.

 Mobiele Eenheid

Freddy Scheffer zit er ontspannen bij in zijn Bolle Olifant aan het Venneperplein: “Weet je, ik zit op deze plek al ruim 16 jaar en ik weet nog goed hoe die oudejaarsavondvieringen op die oude brug steeds grimmiger werden. Dat had inderdaad niets meer met gezelligheid te maken. Maar het was wel een specifieke Nieuw-Vennepse gebeurtenis maar als het asfalt op zo’n avond bijna smelt, er autobanden op het vuur worden gegooid, tot later aan toe ook oude caravans en auto’s en grote blikken met benzine, ja dan moet je daar als gemeente iets tegen doen. De mobiele eenheid had er handenvol werk aan. En toen de gemeenteraad die oude brug een paar jaar geleden ging vervangen door een tweetal nieuwe, wilde het gemeentebestuur voorkomen dat ook die nieuwe bruggen een prooi van de feestvlammen zouden gaan worden op oudejaarsavond. En omdat ik graag feesten organiseer hebben wij gezamenlijk het idee geopperd om er op die avond een gezellig inwonersfeest van te maken op het Venneperplein. Dat nieuwe plein ligt er niet voor niks dus dat kun je perfect inzetten als feestlocatie om een oudejaarsavond te vieren. Zelf had ik in mijn horecabedrijf altijd op oudejaarsavond een Silvesterparty maar wij zijn toen gaan kijken of wij voor een grote groep inwoners iets buiten konden doen. Maar ja, wat zou je moeten doen en wie ging dat betalen? Gelukkig wilde de gemeente sponsoren en samen met Ruud Vinke van stichting Meerwaarde werd in 2008 het eerste echte dorpsfeest hier buiten op het Venneperplein gevierd.”

Veiligheidscontrole

Het thema ‘Happy Nieuw-Vennep’ is inmiddels wijd en zijd bekend in de polder.
Scheffer: “Het eerste jaar hebben burgemeester Theo Weterings, toenmalig wethouder Tom Horn en dorpsraadvoorzitter Thomas Hendriksen gratis champagne voor de bezoekers uitgeserveerd. Man, een geweldige happening die zonder slag of stoot verliep. Geen geweld en gevaarlijke kerstboombranden op de nieuwe bruggen. Kon ook niet want wij hadden de beide rij- en wandelstroken met containers afgezet en goed beveiligd. En weet je wat zo leuk is? Dat het sinds die tijd een happening is geworden waar het puur gezellig is, waar jong en oud elkaar ontmoeten, waar wij geweldige muziek brengen dus waar je weer normaal een leuke oudejaarsavond kunt vieren. Uiteraard hebben wij een veiligheidscontrole want dat moet nu eenmaal helaas. Wij willen sowieso voorkomen dat er rottigheid gebeurt maar ik moet zeggen dat de formule is geslaagd met dank aan de gemeente, stichting Meerwaarde, winkelcentrum De Symfonie en mijn eigen medewerkers. Ik ken de cijfers niet uit mijn hoofd maar de schadestatistieken zijn sinds een paar jaar naar beneden geduikeld want er hoefde na zo’n oudejaarsavond geen wegdek meer worden gerepareerd, lantaarnpalen worden vervangen of ruiten worden vernieuwd. Gewoon een gezellig dorpsfeest om het nieuwe jaar in te luiden.”

Winterdorpsfeest

Opvallend is dat Nieuw-Vennep het enige dorp in Haarlemmermeer is waar een dergelijk dorpsfeest op oudejaarsavond wordt georganiseerd.
Scheffer: “Als aanvulling hebben wij in 2010 een overdekte ijsbaan toegevoegd die op het Venneperplein staat en waar kinderen, tieners en volwassenen baantjes kunnen trekken. Kijk, als je ervan verzekerd bent dat je in december op natuurijs kunt schaatsen of op de ijsbaan aan de Zuiderdreef, dan hoef je geen kunstijsbaan aan te leggen. Maar die kansen zijn gering dus ben ik samen met het winkelcentrum De Symfonie deze tijdelijke overdekte ijsbaan gestart. Een heerlijke locatie waar schaatsers warme chocolademelk kunnen drinken en oliebollen kunnen eten. Het unieke is dat op oudejaarsavond die ijsbaantent een feesttent wordt dus als het zou regenen of sneeuwen dan kunnen de bezoekers droog het nieuwe jaar inluiden. Diskjockeys, flitsende lichtinstallaties, Glühwein, bier en niet alcoholhoudende drankjes maken onderdeel uit van deze openbare Sylvesteravond. In 2011 waren hier 3000 bezoekers dus dan mag je toch echt wel spreken van een succes. De avond begint om 22.00 uur want tot die tijd zitten veel mensen gezellig bij elkaar aan de oliebollen en appelflappen.”

Auteur: Jan van Grondelle
(17-12-2011)