Stal 't Kabel

Veel te beleven in stal ’t Kabel

Stal ’t Kabel is niet zomaar een plek waar je kunt (leren) paardrijden of een manege die onderdak biedt aan pensionpaarden. Dat er veel me20190303 linv stal kabel (1)er te beleven is, horen we van Sanne Winters, sinds 2007 staleigenaar samen met levenspartner Ronald Boers. Op deze locatie aan de Venneperweg vestigt zich halverwege de jaren 70 van de vorige eeuw manege Xanthus, later wordt het L’Equus. “Toen wij hier kwamen, stond het al zo’n vier maanden leeg. We moesten helemaal opnieuw beginnen.“ Anno 2019 staan de zaken er goed voor. “We zitten hartstikke vol en de druk is best hoog”, stelt Sanne onomwonden. “Maar we hebben geen klagen, het houdt ons scherp.”  

Lees meer: Stal 't Kabel

Liefdevolle opvang kittens

Nieuw initiatief in Getsewoud

Drie vriendinnen zijn zo begaan met het lot van op straat aangetroffen verwaarloosde, vaak moederloze kittens, dat ze besluiten samen iets op te zetten voor deze20181225 linv ireenvanmaaren (2) speciale doelgroep. Een particulier initiatief zonder winstbejag, in de vorm van liefdevolle opvang in huiselijke kring. Na zo’n negen á tien weken wordt vervolgens gezocht naar een adoptie adres, een warm en veilig nieuw thuis. We praten erover met initiatiefnemers Ireen van Maaren en Irene Hermans, beiden inwoners van Nieuw-Vennep. Derde vriendin Stella Nooijen mogen we niet vergeten, al kan ze er niet bij zijn. Ze is onmisbaar voor de organisatie, tekent voor het papierwerk, de website en nog veel meer. Het eerste opvangkitten, een zielig beestje vol teken en vlooien, van de straat opgepikt, heeft nu een ‘gouden mandje’ bij Stella in Zeist.       

Lees meer: Liefdevolle opvang kittens 

Nederlands Transportmuseum

Handen uit de mouwen voor Transportmuseum

Drie bevlogen bestuurders geven richting aan zo’n zestig vrijwilligers om in Nieuw-Vennep het nieuwe Nederlands Transportmuseum van de gron20181205 linv ntm (1)d te tillen en vorm te geven. Het zijn stuk voor stuk mensen die zich zonder winstbejag inzetten voor het behoud van mobiel vaderlands erfgoed. Handen gaan uit de mouwen voor herstel en beheer van materiaal op gebied van transport met een verleden, kortom alles wat rijdt, vaart en vliegt. Historisch besef is de grootste gemene deler. Een nadere kennismaking met de initiatiefnemers biedt een kijkje achter de schermen van het museum, sinds april 2018 te vinden in de voormalige fabriek van Lucas Bols en Fokker Services Nederland. Een tijdelijk onderkomen met uitzicht op vestiging in PARK21.  

Lees meer: Nederlands Transportmuseum

Laila Bouterse

Dorpskoningin nummer 13.

Met haar 24 lentes is Laila Bouterse de jongste Vennepse Oranje koningin en nummer dertien in de reeks, sinds 2006. Dat ongeluksgetal speelt haar overigens geen parten. Haar leeftijd staat 20181021 linv lailabouterse (4)evenmin in de weg. Ongemakkelijke situaties komen niet voor, wel geeft de uitvoering van haar bijzondere taak soms ‘een spannend gevoel’. Als vrijwilligster kent ze de meeste activiteiten van de Oranjevereniging van nabij, maar dit keer is het anders. “Ik maakte steeds deel uit van een groep en nu stond ik alleen. Dat was best even wennen.” Maar Laila laat zich niet gauw gek maken, blijft haar nuchtere ik, een jonge vrouw met hart voor de medemens. Een terugblik.  

Lees meer: Laila Bouterse

Wegenwacht Ruurt Visser

Dit werk gaat nooit vervelen.

Hij is volleerd automonteur, heeft ervaring met verschillende merken en bezit prettige omgangsvormen. Met deze eigenschappen voldoet Ruurt Visser (1959, Nijmegen) prima aan het profiel van de20180828 linv ruurt visser (3) Wegenwacht. Per april 1989 oefent hij het beroep uit, sinds 1999 als inwoner van de Vennepse wijk Linquenda. De karakteristieke geel/ blauwe ANWB auto heeft daar onderdak in de garage. Ruurt is één van de ANWB hulpverleners die ervoor zorgen dat iemand met pech onderweg na afloop opgelucht de reis kan vervolgen.

Lees meer: Wegenwacht Ruurt Visser

Bert van Donselaar

In de ban van schermen.20171117 linv sport bertvandonselaar (4)

Met een breed armgebaar wijst Bert van Donselaar (1938, Bennebroek) naar een wand in de Vennepse woonkamer. “Je ziet het, van speer tot geweer en daartussenin een mooie oude degen.” Het gaat kortom op deze sombere herfstdag over allerhande ‘wapentuig’. Die speer is een grapje, maar de andere materialen hebben wel degelijk te maken met de levensstijl van de oud-KLM medewerker. Hij is actief lid van twee Hoofddorpse schietverenigingen en sinds de oprichting in juli 1959 aangesloten bij de KLM Schermvereniging, inmiddels al zo’n veertig jaar de voorzitter. Van Donselaar schermt nog elke maandagavond en koestert een bijzondere collectie voorwerpen die met de sport te maken hebben. Aan zijn hand krijgen we een kijkje achter de schermen.

Lees meer: Bert van Donselaar

Nellie Bartels

‘Ik zie, wat ik zie en dat probeer ik vast te leggen.’

Ze heeft het imago van een ‘stoer wijf’. “Dat klopt wel”, bevestigt Nellie Bartels (1946, Mijdrecht). “Ik ben iemand die voor zichzelf durft op te komen en dat straal ik tegenwoordig ook uit, denk ik.” Haar20180628 linv dl df bartels (10) filosofie: “Wat je niet kunt, kan je leren. En als het niet lukt, probeer je het gewoon nog een keer.” Schade en schande hebben haar wijs gemaakt, zo leren we uit het gesprek met de amateurfotograaf, die in de prijzen valt bij een fotowedstrijd met Nieuw-Vennep als thema. Meer werk van haar is te zien bij de facebookgroep ‘Je bent een echte Venneper als…’ En geregeld illustreert een natuurfoto met haar signatuur het weerbericht op televisie.

Lees meer: Nellie Bartels

Pioniers zestiger jaren

Vrienden voor het leven

In de jaren zestig van de vorige eeuw krijgt het boerendorp Nieuw-Vennep uitbreiding met een ‘agrarisch buurtje’, althans wat betreft de naamgeving van de straten: Ploeg, Trekker, Egge en Binder. In de 20171108 linv yvonne halenbeekvolksmond ‘de Gouden Hoek’ gedoopt vanwege de koopwoningen. Het wijkje wordt ingesloten door de Eugenie Prévinaireweg, de Sportveldweg, de Schoolstraat en de Westerdreef; een project van Bouwfonds Nederlandse Gemeenten. Via de Bijbelkring van de Hervormde kerk leren de nieuwe bewoners elkaar kennen. Er ontstaat een pioniersgeest met allerlei initiatieven, gevoed door een gevoel van saamhorigheid, resulterend in ‘een vriendengroep voor het leven.’ Twee oud-bewoners van de Trekkerstraat, 20171108 linv karin dolmanKarin Dolman en Yvonne Halenbeek, vertellen hoe geschiedenis wordt geschreven. 

Lees meer: Pioniers zestiger jaren

Ibrahim Sellak

Zelfvertrouwen geven met lessen kickboksen20180417 linv sellak (2)

We houden onze jassen aan bij de ontmoeting in de sportschool van Ibrahim Sellak (1986, Nieuw-Vennep). Het is nogal koud in het voormalige pand van kantfabriek Dentex aan de Vennepse Bergmastraat. Geen wonder, de bovenramen staan wijd open. “Frisse lucht”, verklaart de kickbokser. Hard nodig omdat in de dojo stevig wordt getraind. De MMA-vechter richt zich na een succesvolle professionele carrière tegenwoordig voornamelijk op lesgeven. Zijn passie: jongeren die op een of andere manier ontsporen, zelfvertrouwen geven. Dat kan hen op de goede weg helpen, is zijn ervaring. En verder is Sellak al meer dan tien jaar ijsventer. “Eigenlijk nog ’t allerleukste om te doen.” 

Lees meer: Ibrahim Sellak

Dorpsraad redt Kinderboerderij Dierenvreugd

2017 drnv s&d)kinderboerderij (3)   20170522 linv kinderboerderij  (8)  20170522 linv kinderboerderij  (4)  20170522 linv kinderboerderij  (3)
 
Eieren zoeken en vogelhuisjes timmeren. Elke Venneper heeft dat gedaan en wil die beleving ook aan zijn kinderen en kleinkinderen doorgeven. Actieve vrijwilligers waren er wel, maar bestuursleden waren niet te vinden. Stichting Dorpsraad Nieuw-Vennep neemt de bestuurstaken op zich, waardoor de activiteiten op de Kinderboerderij voor de toekomst gewaarborgd zijn. Door het wegvallen van diverse bestuursleden bij Stichting Vrienden van kinderboerderij Dierenvreugd, was de toekomst van de stichting onzeker geworden.
Deze stichting organiseert de activiteiten die op de boerderij gehouden worden.
Hoewel de kinderboerderij er prachtig bij ligt en altijd een bezoek waard is, zijn activiteiten toch erg belangrijk. Bovendien is er een team geweldige vrijwilligers dat zich daarvoor wil inzetten. De Dorpsraad vindt de kinderboerderij een belangrijke plek in Nieuw-Vennep en heeft samen met beheerders en vrijwilligers gezocht naar een oplossing. Besloten is om de stichting over te dragen aan de Dorpsraad om in de toekomst de continuïteit van de activiteiten op de kinderboerderij te waarborgen. De Dorpsraad neemt alle bestuursfuncties over. Ook zien wij mogelijkheden om de activiteiten op de boerderij uit te breiden.
Deze plek is belangrijk voor het hele dorp, voor kinderen en volwassenen.
Vandaag, 22 mei, is de stichting officieel overgedragen aan de Dorpsraad.
Samen met de vrijwilligers, beheerders en Ons Tweede Thuis hopen wij dat alle Vennepers nog lang mogen genieten van de dieren en de activiteiten op deze prachtige boerderij.