Frans Tol

Kijkje in de keuken van detectivebureau Tol

Frans Tol. De naam kun je wekelijks tegenkomen in het Nieuw-Vennepse Witte Weekblad. ‘Verslag leggen van dorpse gebeurtenissen’, noemt hij zijn werkzaamheden. Liefst met een door hem gemaakte foto 20170610 linv frans tol (2)erbij. Scheelt in de verdiensten. Het lijkt alsof hij er ‘altijd’ al is geweest, maar dat klopt niet. Tol (Amsterdam, 1943) is sinds 2004 als correspondent verbonden aan het huis-aan-huisblad. Schrijven doet hij echter al vanaf zijn jonge jaren, geen verslaggeving maar gedichten, vaak voorzien van een tekening. Het is een van de dingen die weinig mensen weten van de ijverige journalist, wapperend met velletjes papier, voor hem alsjeblieft geen bloknootje. Hij is geen man van de vlakke feiten, maar een nieuwsjager gericht op het menselijke verhaal erachter. Op deze plaats nu eens aandacht voor zijn persoonlijke achtergrond, ’n kijkje in de keuken van ‘detectivebureau Tol’.

Lees meer: Frans Tol

Ton van Groenigen

Succesformule met Witte Weekblad

Nieuw-Venneper Co van Groenigen (1912-1988) had een duidelijke filosofie over het krantje waarmee hij ruim 45 jaar geleden Ton van Groenigenin het schuurtje achter zijn woning begon. “Het moest laagdrempelig zijn, dichtbij de bevolking. Vandaar de titel: Van Nieuw-Vennep voor Nieuw-Vennep.” De uitleg komt van Co’s zoon Ton (1944), die de beginperiode van nabij meemaakte. Daarna had hij een persoonlijk aandeel in de ontwikkeling van maandblaadje tot weekeditie Witte Weekblad, met het alsmaar groeiende aantal uitgaven, tot ver buiten de eigen regio. Hij leerde in dertig jaar alle facetten kennen van het krantenvak, waarvan hij in 1996 als directeur afscheid nam. Al is er een hoop veranderd, de succesformule bleef, met veel advertenties en korte stukjes tekst in eenvoudige bewoordingen. Een terugblik.

Lees meer: Ton van Groenigen

Piet Klaassen

Dorpsfotograaf met historisch besef

Tot de vaste outfit van deze geboren en getogen Nieuw-Venneper behoort een camera, bungelend op zijn rug aan een riem over zijn rechterschouder.2012 linv dl df pietklaassen mo ,,Zonder fototoestel voel ik me niet compleet”, is zijn verklaring. Niet zo vreemd als je bedenkt dat Piet Klaassen (1949) al meer dan veertig jaar fotograferen als hobby heeft. Gedreven door een sterk historisch besef vereeuwigde hij jarenlang tot sloop gedoemde gebouwen en belangrijke gebeurtenissen in en rond zijn dorp. Klaassen vestigde hiermee een reputatie als gewaardeerd dorpsfotograaf. Na zijn prepensioen als onderhoudstimmerman in april 2011, heeft hij nog meer tijd voor zijn passie en als het aan hem ligt, is hij nog lang niet uitgefotografeerd.

Lees meer: Piet Klaassen