Priester Wim Al

 2011 linv dl vg wim alPriester in roerige tijden

Wim Al (Overveen, 1939) werkte van 1965 tot 1974 als kapelaan in de katholieke parochie Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Nieuw-Vennep. Al, een jaar eerder tot priester van het bisdom Haarlem gewijd, kijkt met genoegen terug op die periode. Het waren roerige tijden, waarin zich allerlei vernieuwingsprocessen afspeelden, zowel in de maatschappij als binnen de katholieke kerk. Talloze anekdotes kleuren zijn herinnering aan het agrarische dorp van toen, variërend van het helpen bij het kalven van een koe, de paardenkoersen met Joop Ham, tot en met het ‘roze damesondergoed’ van pastoor Dirk de Wit. Kapelaan Al was de man van de Spanjaarden bij de Vicon en trad ook op als geestelijk adviseur van het katholieke verenigingsleven.

Lees meer: Priester Wim Al

Duco Staal

 ‘’Vanaf het moment dat ik binnenkwam was ik verliefd op dit pand’’

De vloertegels in de gang, met het bruin-zwart-witte-patroon, zijn nog volledig intact en ook de andere ruimten zijn zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke staat gehouden: het appartement van Duco Staal, op de begane grond in het voormalige zusterhuis aan de Venneperweg, waar de zusters Ursulinen bijna tachtig jaar hebben gewoond, oogt bijzonder.2011 linv gl rk st anthoniusschool
“Antoniusstaete” heet het hele complex - het zusterhuis met de aangrenzende Antoniusschool – dat na het vertrek van de zusters werd omgebouwd tot acht luxe villa-appartementen. 

Lees meer: Duco Staal

Charlotte van Damme

,,Het katholieke geloof is heel toegankelijk’’

 Veel van haar generatiegenoten ‘hebben niets meer met de kerk’, weet ze, hoewel deze mensen er door hun ouders wel in grootgebracht zijn. Maar Charlotte van Damme-Holthuijsen(39) vindt juist steun in haar geloof en ervaart de kerk als een rustpunt, waar je ‘even op de rem kunt trappen’ om over dingen na te denken. 

Lees meer: Charlotte van Damme

Zuster Clemens Maria Verwey

 Zusters Ursulinen waren van grote betekenis voor Nieuw-Vennep

De Congregatie van de zusters Ursulinen was bijna tachtig jaar lang, vanuit het klooster naast de voormalige Sint Antoniusschool aan de Venneperweg, actief in Nieuw-Vennep. Zuster Clemens Maria Verwey(93) is de enige nog in leven zijnde zuster die hier werkzaam was. Vanuit het moederhuis van de Zusters Ursulinen in Bergen blikt ze terug op haar tijd en die van haar medezusters in Nieuw-Vennep

Lees meer: Zuster Clemens Maria Verwey

Lenie Blokker-Verhoeve

‘Op je rapport moest je een goed cijfer voor godsdienst hebben’

De generatie van nu kan het zich nauwelijks nog voorstellen: kinderen uit katholieke gezinnen gingen niet alleen zondags naar de kerk, maar ook zoveel mogelijk op doordeweekse dagen. Zo ook Lenie Blokker-Verhoeve(77) die opgroeide aan de Sint Anthoniusstraat, in een gezin van veertien kinderen. De broertjes en zusjes Verhoeve gingen altijd op dinsdag-en vrijdagmorgen vóór school naar de kerk.

Lees meer: Lenie Blokker-Verhoeve