Verhalentafel 2008

Bij de Verhalentafel 2008 Nieuw-Vennep vertelden de deelnemers, Els Cuvelier, Bep Vos en Loes Zitte, verhalen over vroeger en luisterden naar elkaars verhalen.

2011 linv od vt deelnermers mo

De begeleiders Sybil van Dam en Hans Visser gingen ook met de Verhalentafel naar Nieuw-Vennep. Wat hun erg intrigeerde was hoe de mensen destijds met elkaar leefden. Wat was de bindende factor die mensen bij elkaar hield. Wij bieden mensen een opening. Bijvoorbeeld waar geboren, wonen, speelgoed, school, buurtwinkels, maar ook oorlog. Je hoefde maar een woord te zeggen en het floepte eruit. Het gaat wel thematisch, want mensen hebben veel verhalen en anders gaat alles door elkaar lopen.'

Sociaal vinden Van Dam en Visser de Verhalentafel een heel goed initiatief van de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) om ouderen uit hun tent te lokken om dingen samen te doen. 'Het is een uitdaging die verhalen. Ze hoeven ook niet groot te zijn.' Van Dam: 'Wij bieden een goed luisterend oor en hun verhalen zijn veilig bij ons. Wel maken we een verslag voor de deelnemers. De verhalen van de doorsnee mens gaan doorgaans verloren. Daar zijn ze echter veel te mooi voor. Wij willen de mens achter de mens bewaren. Daarom is het zo mooi om dit project te doen.'

Bron: Witte Weekblad 6 september 2008  

Verhalentafel -1-

Een spreker heeft nooit van een zwijger gewonnen

Els

Ik ben geboren op 14 oktober 19.... in Zwartsluis en ik woonde op de Zomerdijk 67. Drie zusjes en een broertje heb ik. Ik woonde daar nog net tot aan het eind van de oorlog.Mijn vader is een echte Venneper. Hij is geboren in 1918 en hij leeft nog. Hij wordt 90 jaar. Zijn naam is Engel van't Hoff. Ik heb enkele foto's en een knipsel van ons huis meegenomen. Ook heb ik een foto bij mij waar mijn vader als heel trots jongetje opstaat bij een geit. Hij heeft een prijs gewonnen bij de Vennepse geitenfokvereniging.

Lees meer: Verhalentafel -1-

Verhalentafel -4-

JAREN LEREN ONS WAT DAGEN NIET BEGRIJPEN
Bep

Ik ken nog de zweeptol, die bij ons thuis een tafeltol werd genoemd. Hij leek immers op een tafeltje.
Wij stopten water in de klompen.

We speelden veel op zolder onder de hanenbalken. Daar hing een touw met een schommel. Ook tond er een grote legerkist met verkleedspullen met o.a. grote hoeden van mijn moeder. Met mooi weer  moesten we buiten spelen. Binnen speelde ik met mijn grote broer het vlooienspel en we speelden met de knopendoos. Vader en moeder gingen om beurten naar de kerk. Vader vond het gemakkelijk om ons de knopendoos te geven. Moeder mopperde dan altijd als zij terug uit de kerk kwam. Het was een grote rommel.

Ook hadden wij een knikkerbak die gemaakt was door een oom die timmerman was. Het waren rondjes met spijkertjes en cijfers tien t/m.... Met een stokje moest je de knikker in een rondje zien te krijgen.
Ook herinner ik mij een houten bak, ook gemaak√ć door die oom, met ringen. We noemden het het bobspel. Een bak met sjoelstenen waar je met een stok tegen aan moest stoten. Een soort van biljarten.
Mijn lievelingsspeelgoed was een pop.

Lees meer: Verhalentafel -4-

Verhalentafel -2-

De afstand tussen verleden en toekomst wordt met de dag kleiner

Bep

" Mijn vroegste herinneringen" van Gijsberta Hendrika Vos, geb. 25-4-1937.
Ik heb een smoklapje meegenomen wat ik op school heb gemaakt en een aantal foto's. Ook het familieregister van mijn opa en oma Vosse uit het jaar 1891 en het trouwboekje van mijn vader en moeder uit 1915 heb ik bij me.
Ik werd geboren met rood haar.

Lees meer: Verhalentafel -2-

Verhalentafel -5-

Wie gehoord wil worden, moet de dingen zo zeggen dat ze begrepen worden
Els

Ik heb wat voorwerpen meegebracht om aan jullie te laten zien.
Als eerste een muuranker. Vroeger waren de muren eensteens met daarachter balken. Een muuranker hangt aan de buitenkant met een grote pen tot aan de balken. Zij zijn van gietijzer en werden vroeger gemaakt door een smid. Hoe groter het anker hoe belangrijker je was. Het was een statussymbool. Dit muuranker komt uit een oud huisje.

Lees meer: Verhalentafel -5-

Verhalentafel -3-

Pas als het verhaal verteld is, begint het verhaal echt

Els

Bij mijn verhaal laat ik jullie een aantal foto's zien. Ook heb ik oude schoolrapporten bij mij. In een laatje vond ik een munt waarvan een manchetknoop voor mijn vader was gemaakt. Ook heb ik een papieren rijksdaalder bij mij. Van dat geld werd een keer in de maand huur betaald aan opoe. Als je op bezoek kwam kreeg je als kind Haarlemmerolie met suiker en mijn moeder koffie. Ik was altijd een beetje bang voor haar. Als het sinterklaas was naaide ze een knikkerzak en daar zaten dan de knikkers en ballen in die zoekgeraakt waren.

Zoals jullie weten ben ik in Zwartsluis geboren, nog net in de oorlog. Mijn vader zag ik niet veel, want die zat in de trekgaarten, dat is een moeras- en rietgebied achter ons huis of hij zat in het hooikamertje, dat was een hol in het hooi verstopt.

Toen ik vier jaar oud was ben ik in Zwartsluis naar de kleuterschool geweest. Daar was een ouder nichtje van mij leerling-juf. Ik weet nog dat ik nooit met andere kinderen speelde, maar altijd om haar nek hing. Niet leuk voor haar besef ik nu ik ouder ben. Ik heb nog een goed contact met haar. Zij nam mij ook mee naar school. Niet mijn moeder.

Lees meer: Verhalentafel -3-

Verhalentafel Nieuw-Vennep -6-

2 december 2008

SintNiklaas van Tolentijn
Brengt een koekje, lekker en fijn
Lekkere koekjes met saffraan
Die allemaal in mijn koffertje gaan

't kofferje is te verkopen
Tienpond en een half
Een koetje met haar kalf
Een kalf dat is geen zwijn

Lees meer: Verhalentafel Nieuw-Vennep -6-